Sider

17. mars 2012

Online-retorikk

Online-retorikk har undergravd avsenderes retoriske makt til fordel for mottagerens lunefulle innfall og tilfeldige klikk på lenker. Internettet har mere end noe annet medium bidradd til fragmentering: Ytringer kopieres, videresendes, forandres og deles opp. Den opprinnelige gjennomtenkte, omhyggelig utformete og sammenhengende teksten blir splittet i korte sound-bites, gjenbrukte videoklipp og kommenterte utsnitt, som hverken har det uttrykk eller det innhold avsenderen hadde tenkt seg.

Mens den tradisjonelle tale eller tekst er en avgrenset, statisk enhet, forandres webtekster kontinuerlig, samtidig som posisjonene som avsendere og mottagere hele tiden veksler. Du kan gå på biblioteket og hente avisen fra siste uke, men nettavisen fra i morges eksisterer reelt ikke som en bestemt utgave, fordi den konstant forandres. Og du er selv med på dette: Etter du har lest en artikkel online, er det kort vei til at du selv er skribent i kommentarfeltet. I det ene øyeblikket søker du informasjon på Wikipedia, i det neste er det deg som skriver på et oppslag om dit fagområde.

Denne kontinuerlig forandringen og fragmenteringen av ytringene og tapet av makt og kontroll for avsenderen betyder likevel ikke retorikkens død online. Internettets retoriske utfordringer er nemlig også dets retoriske muligheter. Tre av de retoriske mulighetene som internettet tilbyd, er mottageraktivering, distribusjon og mobilisering.

Kilde: Vox Publica

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar